jarmolauros Minä tiedän

Hornetit, vielä kerran

Hornetit, hävittäjät ovat hyökkäysase.  Niitä emme tarvitse. Tarvitsemme aseita hyökkääjien torjuntaan.

Pienen maan ei kannata ostella suurvalloilta vanhentunutta ylijäämäkalustoa, jonka myyjä nykytekniikalla voi sudanteiden muuttuessa, halutessaan napinpainalluksella tuhota.

Itsenäisyydestään huolestunut puolustusvaliokuntamme  voisi vierailla Vietnamissa ja kysyä, lentokoneinko olette maatanne puolustaneet?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Heh! Joku jo luki alustukseni. Sivulleni ilmestyi American express platinum luottokorttimainos.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kyllä, pohjois-Vietnamillä oli vankka ilmapuolustus torjuntahävittäjineen. Ja kyllä, torjuntahävittäjä tosiaan hyökkää vihollisen koneiden kimppuun. Bonuksena tulee sitten kyky iskeä vihollisen rintaman syvyyteen mikä on ollut puolustuksemme heikkous.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Suomella ei oikein ole varaa tuollaisiin 500 000 - 1 miljoonan kuolleen ja puolen miljoonan haavoittuneen tappioihin. Kyllä ilma-aseen ensisijainen merkitys on ennalta ehkäisevä ja siinä taas tärkein tekijä on uskottava kyky aiheuttaa hyökkääjälle niin merkittäviä tappioita, että hyökkäys alkaa tuntua kannattmattomalta vaihtoehdolta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4

>.... Kyllä ilma-aseen ensisijainen merkitys on ennalta ehkäisevä .....

ooo

Niin on jos vihollinen toimii niin kuin Suomi toivoo...

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #5

Asiaa voi miettiä siltä kannalta kumpi on houkuttelevampi hyökkäyskohde tai läpikulkureitti - maa jolla ilma-ase on kunnossa, vai maa jolla ilma-ase ei ole kunnossa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ei pitäisi minun maallikkona tähän kommentoida mitään, mutta ainakin Pohjois-Korealla on pyrkimystä ulottaa puolustuksena aina Los Angelesiin tai mieluummin Washingtoniin asti.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Pelotteestahan on kyse, eikä USA:a muun maailman tuhoutuminen tunnu paljon pelottavan.

Ninni Saarinen

Sanoisin niin, ettäpä ei ole hyökkäys- tai puolustusaseita erikseen. Aseethan ovat kehittyneet ihmiskunnan kehityksen mukana, mutta käyttötarkoitus ei ole muuttunut. Tarttee lukasta zun zuun kirja, kun asia on taas nousemassa ajankohtaiseksi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pitäisikö vetäytyä heti 100 km rajasta ja alkaa rakentaa puolustuslinjaa. Poteroissa sitten odotetaan, koska se vihollinen on tullut sen 100 km ja aletaan puolustaa isänmaata.

Kun alkaa näyttää siltä, että tänne alkaa tulla ihan tosissaan kutsumattomia vieraita aseiden kanssa, ne on pysäytettävä 100 km ennen omaa rajaa !

Tykistö ja hävittäjät sinne ylettyvät !

Puolustusvoimien tekemän ETYJ ille ilmoituksen mukaan Suomen tykistö on läntisen Euroopan suurin ja lukumäärältään nyt seitsemän kertaa isompi kuin Saksan tykistö.

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/201611182200029469

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Ohessa muutamia dokumentteja USA:n ja silloisen Pohjois-Vietnamin välisestä ilmasodan käynnistä.

https://www.youtube.com/watch?v=qtuoXfX8354

https://www.youtube.com/watch?v=isdn5i6Bdgw

https://www.youtube.com/watch?v=r6lB-L0UVhQ

Kyllähän näistäkin on havaittavissa, että ei USA:lla ollut ollenkaan itsestään selvä ilmaherruus Pohjois-Vietnamin ilmatilassa. Moni USA:n Navyn ja Air Forcen lentäjä päätyi "Hanoi Hilton Hotelliin" tai viidakkoon. Vietnamilaiset lentäjät olivat melko hyviä oppimaan mm. väijytystaktiikkaan ilmasodan käynnissä.

No tietenkin Vietnamin sodan ajoista on sotilastekniikka kehittynyt. Ja niinhän se oli silloin Vietnamin sodan alkuun mennessä kehittynyt. Esimerkiksi USA:n hävittäjäkoneista oli konekiväärit ja automaattitykit poistettu, koska ohjusten piti olla jatkossa ainoa ase vastapuolen lentokoneiden alas ampumiseen. Mutta melko nopeasti 20 mm nopeasti ampuvat tykit otettiin takaisin hävittäjien aseistuseen. Ja vielä näinäkin aikoina, 50 vuotta Vietnamin sodan jälkeeen, hävittäjälentokoneissa on edelleen nämä 20 mm - 27 mm kaliiperin automaattitykit.

Näyttää siltä, että sotilasteknologiassakin otetaan kaksi askelta eteenpäin ja sitten yksi askel taaksepäin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vietnamilaispiloteilla oli kouluttajina venäläisiä huippulentäjiä, jotka olivat saaneet karvasta oppia toisessa maailmansodassa saksalaisten taistelutaktiikoista ja ottaneet opikseen.

Saksalaispilotit olivat eittämättä yksilötasolla maailman parhaiten koulutettuja, mutta sodan kestäessä liittoutuneitten kaluston kehittyminen ja valtava ylivoima ajoivat saksalaisten yli. Tästä huolimatta suurin osa saksalaisässistä jäi sodassa henkiin.

Sen sijaan vuodesta 1943 alkaen pikakoulutuksen saaneet nuoret pilotit olivat kuin kiekkoja haulikkoradalla. Heiltä puuttuivat taistelulentämisen perustaidot.

Puhuttaessa amerikkalaispiloteista jäävät heidän ässänsä vähiin suhteessa lentäjien kokonaismääriin. Yleensä USAAF pilotit olivat Euroopassa lyhyillä puolen vuoden komennuksilla ja he lensivät valtavissa, jopa satojen hävittäjien muodostelmissa. Jos joku sattui pudottamaan vastustajan koneen, niin yleensä tulos jaettiin jonkun toisen pilotin kanssa, joka oli roiskinut samaan suuntaan.

Tämä kostautui ankarasti sekä Koreassa että Vietnamissa.

Viimeistään Vietnamissa huomattiin, että lentäjiltä puuttuu keskimääräinen kyky yksilölliseen ilmataisteluun. Sen sijaan vietnamilaispilotit olivat harjoitelleet MIG-hävittäjillään nimenomaisesti taisteluja hit and run tyylisesti, eli kovalla vauhdilla syöksyen korkealta kohti vastustajaa, nopea tulitus ja pakoon. Tämän tekniikan olivat kehittäneet nimenomaisesti saksalaiset itärintamalla.

USAAF oppi Vietnamista ja laivaston ilmavoimat perustivat v. 1969 TOP GUN ilmataistelukoulun, jossa ryhdyttiin opettelemaan perusmanöövereita kädestä pitäen.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Navy_S...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Saksan itärintaman hävittäjä-ässiä myös avustettiin henkilökohtaisten ilmavoittolukujen kasvattamiseksi propagandan tarkoituksiin: heille varattiin tilaisuuksia "tarjottimelta" järjestettyihin pudotuksiin, joita eivät siipimiehet saaneet tehdä.

"Sen sijaan vietnamilaispilotit olivat harjoitelleet MIG-hävittäjillään nimenomaisesti taisteluja hit and run tyylisesti, eli kovalla vauhdilla syöksyen korkealta kohti vastustajaa, nopea tulitus ja pakoon. Tämän tekniikan olivat kehittäneet nimenomaisesti saksalaiset itärintamalla."

Tuohan on talvisodan suomalaisten Fokker-lentäjien taistelutapa, koska kone oli syöksyssä hyvä mutta kaartotaistelussa kehno. Voisi vielä lisätä, että tulenavaus läheltä ja tarkasti maalin haavoittuviin kohtiin (moottorit, polttoainesäiliöt).

Toki näitä asioita tutkittiin ja kehitettiin Suomessa perinpohjaisesti jo ennen talvisotaa:

http://www.virtualpilots.fi/hist/WW2History-WindLu...

https://www.doria.fi/handle/10024/104826

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #12

Jep

Gustav (EKA) Magnusson kiersi Eurooppaa jopa omilla varoillaan ja ammensi tietoa sotilaslentämisestä. Sitä tietoa hyödynnettiin täysimääräisesti heti talvisodasta alkaen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Gustaf_Magnusson

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #13

Meillä Suomessa on pienet ilmavoimat, joka mahdollistaa myös sen, että meillä ilmavoimien henkilöstö kykenee joustavasti kehittämään toimintamallejaan ilman raskaan organisaation hidastavaa byrokratiaa. Tämähän nähtiin myös Suomessa Mig-21 aikakaudella, kun suomalaiset "ottivat enemmän irti" neuvostokalustosta kuin alkuperäismaassa tehtiin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #14

MiG-21 F-13 -torjuntahävittäjän käyttöönotto oli Suomen Ilmavoimille valtava teknologinen harppaus ja lähes tyhjästä lähtenyt organisatorinen urakka, josta useimmat kansalaiset tietävät hyvin vähän, koska 1960-luvulla elettiin poliittisesti kovin toisenlaisia aikoja eikä mediassa näistä asioista kerrottu. Huikea suoritus nosti Suomen ilmapuolustuksen aivan uudelle tasolle, vieläpä vaarantamatta lentoturvallisuutta.

Kadetti Tomi Kajavan kandidaatintutkielma huhtikuulta 2012 antaa valtavasti tietoa tästä aihepiiristä kiinnostuneille: http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/84947/K...

Käyttäjän JuhaParviainen11 kuva
Juha Parviainen

Kaikilla mailla on armeija. Joko oma tai vieras ...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hohhoijaa. Suomi takaisin 60-70-luvulle. Olipa fiksu kirjoitus väyrysläiseltä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Viimeisen Vietnaminsodan ratkaisi hyvin koulutettu sissitoiminta, ei lentävät koneet.
Kiitos osanotostanne, Hyvää Uutta Vuotta 2019, muillekin kuin väyrysläisille.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Vietnamin sodan lopputulos ei varsinaisesti riippunut sotilaallisesta toiminnasta, vaan viime kädessä sen ratkaisivat sotaa näyttäneet TV-vastaanottimet amerikkalaisten olohuoneissa ja maan demokraattisuus. Neljäs valtiomahti muutti historian kulkua tavalla, johon kolme ensimmäistä eivät pystyneet.

Samoin Hyvää Uutta Vuotta!

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Joo USA kävi Pohjois-Vietnamia vastaan rajoitettua sodankäyntiä, joka mahdollisti mm. Ho Tshi Minhin -huoltoväylän käytön Laosin kautta. Eikä USA:n maavoimat saaneet ylittää ns. demarkaatiolinjaa ( 17. leveysaste ) Pohjois-Vietnamin puolelle.

Ja kyllähän Etelä-Vietnamin valtauksen , sen jälkeen kun USA päätti vetäytyä sieltä, suorittivat Pohjois-Vietnamin Kansanarmeijan joukot. Viimeinen suuri operaatio oli neljän Pohjois-Vietnamin kansanarmeijan armeijakunnan tunkeutuminen Saigoniin 2. toukokuuta 1975.

Etelä-Vietnamissa toiminut Kansan Vapautusarmeija ( NLF) -sissiliike toimi Pohjois-Vietnamin kommunistihallinnon tiukassa ohjauksessa ja huollon varassa. Toki tämä sissiliike sitoi paljon Etelä-Vietnamin ja USA:n joukkoja, mutta sodan ratkaisun tekvät Pohjois-Vietnamin kansanarmeijan joukot.

Lähde: Andrew Wiest, Vietnamin Sota, suom. Simo Liikanen, Ajatuskirjat, Gummeruskirjapaino Oy, Jyväskylä 209, s. 64

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset