jarmolauros Minä tiedän

Sote finaaliin nyt

Jonotus lääkäriin poistuu ainoastaan lääkäreitä lisäämällä.  Kysynnän ja tarjonnan laki.   Miksi  yteiskunta ei voisi tuottaa enemmän lääkäreitä?  Kuka jarruttaa?

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hyvä kysymys. Jos julkiselle lisättäisiin nyt paljon lääkäreitä, ylivuotona ei menisi niin paljon yksityiselle kiirepotilaita. Poliittinen päätös.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jos ei ole ainoatakaan lääkäriä, jonotus lääkäriin poistuu aivan varmasti.

Pekka Pylkkönen

Lääkäreitä on suhteessa väkimäärään todella paljon. Nyt pitäisi ruveta miettimään miten sieltä saadaan turhimmat käynnit pois.

Eräs tehokas keino olisi alentaa sairauspäivärahan ja työkyvyttömyyseläkkeen tasoa merkittävästi. Ihmiset kun sairastavat vähemmän mikäli taloudellinen palkinto on pienempi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Voitaisiin myös selvittää kuinka suuri osa lääkäreiden ajasta kuluu potilaiden kanssa ja kuinka suuri osa byrokratian kanssa julkisella vs. yksityisellä puolella.

Pekka Pylkkönen

Tästähän lääkäritkin ovat valittaneet. Onhan se synti ja häpeä jos kuusi tonnia tienaavaa lääkäriä pidetään sihteerinä ja siivoajana.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #5

Siinä saa mukavaa työpaikkaliikuntaa, kun pitää siirrellä tavaroitaan huoneesta toiseen ja tyhjentää roskiksia, eikä tarvitse rasittavien potilaiden kanssa keskustella. Sitä paitsi tietokoneet ovat myös harrastukseni, joten on ihan mukavaa puuhastetella toimimattomien ohjelmien kanssa, ja yrittää esim. saada kalenteri tomimaan erilaisilla vippaskonsteilla. Viime perjantaina oli kieltämättä harvinainen päivä; kaikki tietokoneohjelmat toimivat.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #7

No vaihtelu on tosiaan hauskaa välillä. Luulin itsekin olevani maailman parhaiten palkattu Ikean huonekalujen kasaaja kun pari päivää käytettiin toimiston pystyttämiseen.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Tämä on valitettavan totta. Törmäsin asiaan juuri viime viikolla, kun yritin taas kerran saada aikaa lääkärille (en juokse turhan usein, vaan joudun aina yrittämään ja pettymään, kun joudun menemään). Olin neljän päivän puhelimen kyttäyksen jälkeen saanut soittoajan, mutta asiaa ei voitu selvittää puhelimessa, joten pyysin, että hän varaisi itselleen ajan, kun ei minulla ollut akuuttia hätää, jolloin lääkäri ketoi juurikin tästä ongelmasta ja sanoi, ettei hän voi antaa tästä suoraan aikaa, kun ei ole "vihreitä aikoja", eli hän ei tiedä, mitä hänellä noina muina aikoina on, kun ei palavereista sun muista ole vieä ilmoitettu. Se kuulosti aivan absurdilta, mutta hän selitti, että heillä on varattu vain tietyt ajat potilstyöhän ja muiden aikojen käytöstä päätääkin ihan joku muu. Ja meillä täällä Lahdessa tämä systeemi on kyllä niin toivoton, että vaikka tulisi miten huono Sote, niin tämän huonommaksi tämä ei voi mennä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #6

Voi se mennä vieläkin huonommaki sikäli, että yhtä kehnosti pääset jatkossakin sinne lääkärille, mutta se tulee maksamaan sinulle enemmän.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #8

No, se taitaakin olla ainoa asia, mikä vielävoisi tätä hommaa heikentää. Kyllä täällä palvelut ovat täysin alle arvostelun. Jotuo ns. hoidontarpeen arvioiti on yksi sellainen asia, joka pitäisi uudistaa täysin. Se, jos mikä tukkii koko terkkarin toiminnan ja kun se ei hyödytä yhtään ketään. Yksi mistään mitään ymmärtämätön tankero tankkaa yhtä ja samaa asiaa, eikä lääkäri kuitenkaan edes lue sitä, vaan tankkaa sitä yhtä ja sama asiaa uudestaan, jos ja kun joskus (satut pääsemään) pääset hänen juttusilleen. Kun soittaa ajanvaraukseen, niin siellä on toista sataa puhelua jonossa ja ei ole vaikea laskutoimitus, että miten kauan joudut odottamaan, jos jokaisen kanssa menee 20-30n minuuttia aikaa siinä tankatessa turhaa tietoa. Mutta meitä ihmisiähän voi kyykyttää monella tavalla ja tämä on yksi niistä ärsyttävimmistä asioista. Ihan kuin sinne terkkariin kukaan huvikseen haluaisi mennä. Vaikka toisaalta, täällä julkisilla sivuiklakin on kyllä monesti yritetty esittää, että ihmiset käyvät huvikseen terkkarissa, mutta sitä väitettä en kyllä allekirjoita. Tosin sillä vihjataan myös tsyössä käyviin ihmisiin, mutta hehän eivät niinkään kuormita terkkaria vaan työpaikkalääkäreitä, jotka melko väljästi antavat saikkua ja määräävät turhia kokeita. Niin että siinä mielessä tämä väite on tavallaan tottakin. Mutta siin äon vain sotkettu nyt vellit ja puurot sekaisin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Todennäköisesti yksityiset kyllä keksivät tuohon ratkaisut. Muutenhan häviävät asiakkaat ja rahat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset