jarmolauros Minä tiedän

Huumeet ja me

Monet sodankäyneet ja pitkälti jälkeläisensä, hoitivat  järkkynyttä mielenterveyttään alkoholilla.  Hota-pulveri kun oli ainoa oheistuote psykiatriseen kotihoitoon.  Psykiatreja kun ei kaikille riittänyt.  Juoppoja halveksimme.

Tänään on tilanne sama.  Tosin sotia ei ole tarvinnut käydä, mutta on muuten vain rankkaa ja viina on korvautumassa  huumeilla ja koulu-psykologeilla. mielenterveyden hoitajilla.  Huumehörhöjä ymmärrämme.

Onkohan niin, että  huumetta ilman, muodossa taikka toisessa, emme tule toimeen?  Onko mitään niin odotettu, kuin maahamme sodanjäkeen  ensimmäistä kahvilastia tuonutta laivaa,   s/s Heraklesta ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Onkohan niin, että huumetta ilman, muodossa taikka toisessa, emme tule toimeen? "

Osa tulee ja suurin osa ei. Raittiita ihmisiä taitaa olla 10% väestöstä. Loput käyttävät huumeita, joko laillisia tai laittomia.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Sodanaikaisen ajan jälkeistä heroiinin ja amfetamiinin käyttöä edesauttoi myös vallitsevat olosuhteet ja ihmisten terveydellinen tilanne. Sota jätti jälkeensä "psyykkisten" traumojen lisäksi suuren määrän loukkaantuneita. Myöskin työ oli raskasta ja kuluttavaa. Fysiatria ja leikkaushoidot eivät olleet nykyajan tasolla ja käytetäänhän nykyäänkin valtavasti kipulääkkeitä. Heroiini on tehokas kipulääke. Penisiliini oli yleistymässä ja hävitti turberkuloosin mutta esimerkiksi tuberkuloosioireisiin heroiini taisi olla toimiva lääke.
Amfetamiinin piristävä vaikutus saattoi myös nostaa työtehoa kiireellisimpinä aikoina (esim. sadonkorjuunaika).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset