jarmolauros Minä tiedän

Lohela vaihtoon. Miksi?

Perussuomalaisista erkani siniset.  Siniset smurffit saivat jatkaa hallituksessa.  Tänään  on eduskunta pistämässä puhemiehensä Lohelan vaihtoon.  Lohelan, joka olisi jatkoajan seuraaviin eduskuntavaaleihin asti todella ansainnut siinä missä ministertoverinsakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Lohelaa ei valita uudestaan, koska eduskunnassa on tapana että suurin eduskuntaryhmä saa pääministerin ja toiseksi suurin puhemiehen pestin. Miksi kokoomus luopuisi 'sille kuuluvasta' näkyvästä ja arvostetusta pestistä?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ehkä kysyjää kiinnostaakin juuri tuo "eduskunnassa on tapana". Mistä tavat tulevat jos niille ei ole esimerkiksi juridista edellytystä? Voisiko tapoja joskus kyseenalaistaa?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Saatat olla oikeassa. Päätin kuitenkin vastata esitettyyn kysymykseen, sen sijaan että olisin arvaillut mikä muu blogistia voisi ihmetyttää.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #4

En arvostele logiikkaasi, mutta: bloggaaja Lauros esittäytyy "Tarjanteen aikaiseksi liberaaliksi", joten uskon hänen elämänkokemuksensa perusteella tuntevan eduskunnan tyypillisimmät käytännöt, joihin puhemiehen valinta lukeutuu.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Juridisesti puhemiehen valinta on suljetun lipun vaali. Mikään puoluekuri ei ole siinä siis mahdollinen, se äänestääkö itse kukin kansanedustaja puolueryhmien suosituksen mukaan, on täysin kunkin kansanedustajan itsensä päätettävissä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #6

Eikö äänestys ole nimellä, joten voi äänestää ketä tahansa istuvaa edustaja?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #7

Kyllä. Toki tapana on että noudatetaan kokojärjestyksessä olevia puolueita ja näiden toiveita puhemiesehdokkaistaan, mutta faktisesti yhtään mikään ei ketään tähän pakota.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #8

Nyt olisi perussuomalaisilla tuhannen taalan paikka hämmentää hallituksen rivejä, äänestämällä kiusallaan yksissä tuumin Lohelaa. Aiheuttaisi varmasti epäluottamusta ja kyyräilyä, kun näyttäisi siltä että siniset äänestivät vastoin yleistä tapaa. Voisi yksi jos toinenkin kokoomuslainen ruveta miettimään miten fiksua oli antaa kaikkien sinisten ministereiden jatkaa...

Tarkennettakoon että edellä kirjoittamani ei ole tarkoitettu ehdotukseksi, vaan pelkästään harmittomaksi spekuloinniksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sinisten alamäki jatkuu. Seuraavissa eduskuntavaaleissa vaihtuu todennäköisesti moni kansanedustaja ja nykyisistä sinisistä vain harva jatkaa.Soinin hillotolpan perässä hiihtäminen oli monelle virhe. Jos käyt häviämässä vaalit puoluekokouksessa ja saat siitä huolimatta pitää paikkasi ministerinä vaihtamalla loppujen lopuksi puoluetta, vaikka valtasuhteet muuttuivat radikaalisti, niin tällainen on demokratian halveksintaa pahimmasta päästä. Sipilä ja Orpo kehtasivat ottaa nämä vielä suojiinsa ilman uusia hallitustunnusteluja, niin on siinä kansalla pureksimista. Pian alkaa olla kiire miettiä uusia vaihtoehtoja, sillä nykyisellä kannatuksella sitä ei siniset ole ja Lohelaakin odottaa putoaminen puhemiehen paikan lisäksi koko eduskunnasta. Itsekin olen sitä mieltä, että Lohela oli hyvä puhemiehenä. Harmi vain, kun ei ymmärtänyt omaa tilannettaan paremmin ja meni niin pahasti halpaan kuin mennä vain voi. "Juudas" Soini johdatti ensin vaalikansan harhaan ja sitten vielä nämä edustajat, jotka olivat lojaaleja hänelle viime kesän ruman tempun jälkeen.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Seuraavissa eduskuntavaaleissa varmaankin näemme miten vaalilampaat äänestävät taaskin Kokoomuksen Suomen suurimmaksi puolueeksi, vaikka tämä puolue on ajamassa vain rikkaimman 5%:n etuja. (turha kritisoida tuota prosenttilukua, se on tuoreeltaan hihasta ravistettu).

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Miten minusta tuntuu, että Levonen on jotenkin niinku katkera..

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jotenkin minusta tuntuu Seppo, että sinäkin olet väärissä riveissä. Olen harmissani niiden hyvien poliitikkojen alkujen vuoksi, jotka johdettiin harhaan tai pettivät itse itseään uskomalla sellaiseen, mikä ei ole mahdollista. Sinisten tilanne on mahdoton eli mission impossible. Tulisit sinäkin Seppo vain järkiisi ja uskoisit, että homma meni pahasti pieleen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #12

Miten niin pieleen? siniset on hallituksessa, ja sinne ei persuilla ole asiaa, ei edes vaalien jälkeen, ihan sama tilanne kuin Ruotsissa ruotsidemokraateilla.

Sehän oli hyvä diili, kun saivat jatkaa ministereinä.

Heillähän on tavoitteena vähintään yksi edustaja seuraavissa vaaleissa, joten ei ne mitään kuuta taivaalta odota.

Persuilla on se iso ongelma, että kun koittaa äänestyshetki, niin lähes kaikki nimekkäät ja tunnetut ovatkin sinisten listoilla, vaikka gallupeissa luvataan joku kannatus, se voi kovasti olla liikaa, kun ei löydykään kuin matti meikäläisiä listoilta.

Soini, Terho, Niinistö, noilla nimillä voi joku mennä läpi, katsos äänestäjä on eri asia kuin blogistien mielpiteet. :)

Molemmat puolueet ovat turhia, mutta kyllä minäkin olisin jättänyt rasistit taakseni, ja jatkanut matkaa, joten ihan ymmärrettävä päätös.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #13

Näinköhän siniset pysyy yhtenä joukkona, jos kannatus mataa noin 1,5-2,0 prosentin tietämillä ja sekin mahtuu siihen virhemarginaaliin, jolloin on jopa niin mahdollista, ettei sitä kannatusta ole kuin juuri nimeksi. Veikkaan, että loikkauksia nähdään mieluummin niin päin, että osa kansanedustajista palaa takaisin perussuomalaisiin. Muutoin mahdollisuudet menestyä vaaleissa on lähes olemattomat.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eduskunta haluaa itselleen uudet raikkaat ja nuorekkaat kasvot.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niinpä niin. Harvoin kun edustajalle tarjoutuu mahdollisuus itsenäiseen (suljettuun lappuäänestykseen) päätökseen, ei sitä osata/uskalleta käyttää.

Lohela sai yhden äänen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eduskunta ei halunnutkaan itselleen uusia raikkaita ja nuorekkaita kasvoja.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset