jarmolauros Minä tiedän

Aidosti en osaa surra sukellusveneitä

Vuonna 2000  jäi nousematta venäläinen  sukellusvene Kursk.   Tänään  pintaan pyrkii  vaurioitunut  argentiinalainen ARA  San Juan.

En osaa surra.  Sukellusveneet on luotu alunperin  aseettomien kauppalaivojen tuhoamiseen.   Tänään kohteiksi sukellusveneille ohjuksineen on lisäksi tullut suurkaupungit siviiliväestöineen.  Sota-aluksia vastaan on sukellusvene hampaaton.

Sukellusveneisiin palvelukseen  ei ketään turvallisuussyistä voida määrätä.  Sinne hakeudutaan.  Osanottoni kuitenkin  Kurskin ja San Juanin  miehistön omaislle.  Koulusurmaajankin  omaisten suru on vilpitön.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Varusmiehiä on sukellusveneiden miehistössä monessa maassa. Jos ovat kaikki vapaaehtoisia Venäjälläkin niin hyvä sitten.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Alkuaan sukellusveneitä käytettiin kuin kaapparilaivoja. Ne pysäyttivät kauppalaivoja, miehistö pelastusveneisiin ja sitten PUM. Englannin amiraliteetti tykkäsi kuitenkin kyttyrää moisista menetyksistä ja keksi aseistaa kauppalaivat tykillä. Menetettyään jokuven veneen tällä tavoin nuo pahat sakemannit kohtelivat kauppalaivoja kuin sotalaivoja, eli torpedoivat ne varoittamatta.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Et taida tietää paljon nykyaikaisista sukellusveneistä. Ei niitä enää käytetä kauppalaivaston upottamiseen vaan nimenomaan vastustajan sotalaivojen tuhoamiseen. Ydinohjuksilla varustetut sukellusveneet ovat asia erikseen koska ovat osana suurvaltojen molemminpuolista ydinpelotetta.
Niitä vastaan on sitten olemassa sukellusveneitä joiden tehtävänä on löytää ja tuhota ydinohjuksilla varustetut sukellusveneet, sota-alukset ja tuhota maakohteet risteilyohjuksilla. Näitä sukellusveneitä ovat esimerkiksi Yhdysvaltojen Los Angeles, Seawolf ja uudet Virginia luokan sukellusveneet. venäjällä vastaavat veneet ovat uudet Yasin luokan sukellusveneet sekä vanhemmat Alfa, Victor ja Sierra luokan veneet. Toki niitä voidaan käyttää myöskin kauppalaivojen tuhoamiseen mutta niiden pääasiallinen tehtävä on sotilaskohteiden tuhoaminen. Moderni sukellusvene on kaikkea muuta kuin hampaaton pinta-aluksia vastaan. Sekä Venäjällä, Saksalla että Iranilla on torpedoja joiden nopeus on, superkavitaation ansiosta, jopa 200 solmua ( noin 370 km tunnissa). Yhdysvaltojen ja Englannin veneillä torpedojen ilmoitettu nopeus on noin 120 solmua mutta saattaa olla huomattavasti korkeampikin koska eivät ole halunneet spesifioida tarkemmin. Torpedot ovat maaliinhakeutuvia joko äänen tai sukellusveneen kytketyn ohuen ohjausvaijerin kautta. Ääniohjautuva torpedo hakeutuu maaliinsa pinta-aluksen aiheuttamaa ääntä kohti kun taas manuaalisesti ohjattu torpedo ohjataan kohti maalia sukellusveneestä ihmisen kädellä.

Matti Ristimäki

sotilaan elämää siinä kaikkimuuten vanhat merikapteenit hiljaa

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Matti- Vaikenen, mutta sallinet kirjoitella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset