jarmolauros Minä tiedän

Lapsen perintäoikeus

Kaikenllaisia riitoja synnyttää  perinnönjaot.  Useat niistä ihan ymmärrettäviä.  En kuitenkaan ymmärrä lasten perintäoikeutta.  Vanhemmilta jäävä omaisuus on vanhempien ansaitsemaa ja  säästämää, mitä nyt on lasten ruokinnasta , vaatettamisesta ja kouluttamisesta jäänyt ylitse.  

Miten voi lapsi tänään sanoa, että hänellä on perintäoikeus omaisuuteen, jota hän on  parhaan taitonsa mukaan  merkkifarkkuja, merkkitennareita vaatien  kuluttanut.

,

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ei sitä oikeutta varmaan muuten olekaan, paitsi lain perusteella. Moraalinen oikeus ja laillinen oikeus ovat kaksi eri asiaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Laillinen oikeus on, moraalinen on sitten toinen asia. Lakiosan saaminen on jokaisen rintaperillisen perinnönjättäjän suoraan alenevassa polvessa olevan jälkeläisen oikeus. Oikeus lakiosaan puuttuu vain, jos rintaperillinen on tiettyjen erityisten edellytysten käsillä ollessa tehty perinnöttömäksi. Jos perinnön jättäjä on sitä mieltä, että jälkeläisellä ei ole moraalista oikeutta perintöön, hänen on siis tehtävä tämä jälkeläinen peeinnöttömäksi ja tämä onnistuu vain jos laissa määritellyt edellytykset täyttyvät.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Se on peruja maatalousvaltaisesta elinkeinorakenteesta,Idästä nousi uusi päivä ja naisista väki.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kenelle sitten mielestäsi kuluu perintöoikeius?

Useimmat vanhemmat haluavat lapsillensa hyvän elämän. Siksi he usein myös työskentelevät ahkerasti, jotta voisivat jättää perillisilleen turvatun ja helpomman elämän. Jos näin ei voisi tehdä, motivaatio työhön ja yrittämiseen laskisi huomattavasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, periessään vanhempiensa omaisuuden lapset osaltaan noudattavat vainajien tahtoa.

Lisäksi ei ole aina niin, että vanhemmat olisivat omaisuutensa säästäneet, vaan hekin ovat saattaneet sen periä, kuten esimerkiksi Niklas Herlin.

Kolmanneksi kysymys siitä kuka sen omaisuuden sitten perisi, on todella relevantti. Nyt on olemassa sukutiloja ja perheyrityksiä j.n.e. Pitäisikö kaikki tällainen viskata romukoppaan?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta tuo, että kuka perinnön saisi, on näennäisongelma. Perintö voitaisiin jakaa vainajan tahdon mukaisesti, testamentin perusteella. Jos ei ole testamenttia, se jaettaisiin perintölain mukaisesti. Ei siinä mitään katastrofia syntyisi, jos ihmisillä olisi suurempi oikeus päättää omaisuudestaaan itse.

Se on tietysti mielenkiintoinen kysymys, että kenellä on oikeus perintöön. Onko itse perinnöllä vaurastunut oikeutettu päättämään, ettei perintö siirry suvussa eteenpäin? Tuollainen ajatus sukujen perinnöstä on enemmän feodaalinen kuin moderni.

Perinnön merkityksen korostaminen on siinä mielessä aika vanhanaikaista, että nyt suurin osa perinnöistä tulee jo varsin varttuneille henkilöille, joille on kertynyt omaa omaisuutta. Harvemmin eliniän pidentyessä perinnöt tarkoittavat enää turvaa lapsille, jos lapsilla ajatellaan sellaisia henkilöitä, jotka tuollaista turvaa erityisesti ikänsä ja asemansa vuoksi tarvitsevat.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Lukkala; Ei kenenkään kuulu periä.. Vanhemmille kuuluu oikeus jättää jäämistönsä kenelle haluavat.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Onhan heillä, mutta nykyään se pitää tehdä vielä elossa ollessaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lakiosaan asti heillä on se oikeus nytkin. Joissakin tapaudessa jopa lakiosankin voi perinnön jättäjä estää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Laki sisältää myös joissakin tapauksissa mahdollisuuden tehdä testamentilla rintaperillinen täysin
perinnöttömäksi jopa ilman lakiosaa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Miten tuo tapahtuu käytännössä? Voivatko vanhemmat vain kirjoittaa testamenttiin, että Jukka ei saa perintöä, koska on alkoholisti? Vai pitääkö vanhempien vielä eläessään ottaa yhteys käräjille ja vaatia oikeutta tehdä lapsestaan perinnötön?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

En ole juristi, mutta tietynlainen rikostausta ja pysyvästi holtiton elämäntapa ovat raskauttavia seikkoja.

Googlaamalla löytyy tarkemmat tiedot käytännön toimista.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #14

Googlasin, mutta en saanut selvää vastausta. Jos lapselta löytyy rikosrekisteri, homma lienee osoitettu. Luulisin kuitenkin, että todellisessa elämässä tuollaisen osoittaminen voi olla oikeasti kiharaisempi juttu. Vissin kannattaisi se testamentti teettää lakimiehellä.

Pekka Iiskonmaki

Neuvostoliitto kaatui tutkimusten mukaan perintöoikeuden puutteen vuoksi.

Suomi on myös korkealla verotuksella tuhonnut sillä talouttaan.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Äitini kanssa olemme pääseet yhteisymmärrykseen: hän nostaa lainaa pankista asuntoaan vastaan (joka on hänen tulevan perintönsä arvokkain osa) ja nauttii nyt sen tuhlaamisesta, niin kauan kuin vielä jaksaa. Meille pojille ei tarvitse jäädä mitään. No, ehkä sen verran että hautauskulut peittyvät olisi mukava. Enempää emme tarvitse.

Eikä tule hankaluuksia perinnönjaon kanssa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin vanhemmat voivat päättää halutessaan ilman perillistiten lupaakin.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Äitini ei halunnut kohdella meitä tylysti. Siksi keskustelimme, lyhyesti koska kaikki olivat samaa mieltä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Mielellään lapselle perinnöksi muutakin kuin liukkaat viilat.
Lapsen perintövero ruotsin mallin mukaiseksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Demareiden kulta-aikana 70-80 -luvuilla perintövero Ruotsissa meni suoranaiseksi farssiksi, mikä osaltaan siivitti porvaripuolen peruskannatuksen voimistumista sikäläisessä yhteiskunnassa, samoin kuin perintöverotukseen tehtäviä muutoksia.

Pisteenä Ii:n päälle oli tapaus, jossa miljonääri menetti koko omaisuutensa periessään osakesalkun, jonka arvo oli romahtanut kuolinpäivän ja perinnönjaon välisenä aikana siten, että häneltä ulosmitattiin kaikki mahdollinen kuolinpäivän mukaan lasketun perintöveron vuoksi.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Olen yhteiskunnalle jo keränny melkoisenosan suoranaista rahaa.

Tyhjästä lähdin liikkeelle, ei saatu kuin sänky vanhemmilta, ei heillä enempää ollut.

Oon koittanut olla oman perheeni suhteen paremmalla puolen kun täältä lähden, ja haluan että lapseni saavat perintöni, ja että heillä olis paremmat lähtökohdat itseeni nähen.

Liian monikertainen verotus yhteiskunnalta tulee kun jo monesti verotettu kuoltuani verotetaan taas.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset