jarmolauros Minä tiedän

Hyvät "traktosimarssijat"

On itsestään selvää:  mikäli maataloustuotanto maassamme tyrehtyy, määräävät muunmaalaiset leipämme hinnan.  Tämän toivon poliitikkojenkin ymmärtävän.

Toivon kuitenkin, että tuottajamme maajussit ymmärtävät,  että traktorit maanteillä eivät tuota lisää sympatiaa asiansa puolesta.  Ranskassa ollut traktorimarsseja iät ajat, edelleen marssivat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Maatalouden harjoittaminen on kuitenkin sen luontoista touhua, että sen voi aina aloittaa uudelleen. Ei tarvii kun peltoa ja siemeniä, niin siitä se lähtee...Maailmasta ei maatalous lopu. Ruokaa tuotetaan liikaa ja siksi hinnat ovat tippuneet. Meillä ruoka on kuitenkin vielä kallista muihin maihin verrattuna, vaikka esim. kansallista maataloustuke maksetaan 4-5 miljardia euroa eu tukien päälle. Ruotsi ja Tanska myöskin moittivat Suomen maataloustukia...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Leskinen;
Ruotsin ja Tanskan pellot ratkaisevasti etelämpänä kuin meidän. Viljan kasvua ajatellen.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Ei sinua Leskinen todellakaan voi rehellisyydestä moittia.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Täydellisen asiantuntematon kommentti Leskiseltä:

Jos maataloustilalle ei löydy jatkajaa, se on siinä.
Maatalous, luuloista huolimatta on korkean osaamistason vaatima ammattitaito. Siinä pelataan sään, karjan, taloudellisten riskien, metsienhoidon, konehuollon kanssa 24/7 työperiaatteella pienellä tuntipalkalla.
Luonnonolosuhteet ovat Suomessa toiset kuin etelässä, joissa on jopa 2 satoa / vuosi.
Onneksi osuustoiminnallinen ajattelu valtaa alaa, mutta keskitetty osuustoiminnallinen konekantakaan ei auta, jos tänään on se sää, jolloin sato on korjattava.

Suomessa on puhtainta mahdollista itsetuotettua ruokaa.
Jos ruoantuotanto ajetaan alas, se on kriisin syntytessä typerin mahdollisin päätös huoltovamuuden kannalta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Muunmaalainen leipä ei määrittele leipämme hintaa. Ne ovat eri hintaisia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ketola;
Leivän hinnan määrittelee nälkä, leivän saatavuus.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ilmeisesti vain nälkäisimmät siis syövät pelkästään kotimaisia elintarvikkeita.
No, se on itse kunkin oma valinta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ranskan traktorimarssijat nauttivat Euroopan unionin parhaimpia maataloustukia, painottuen jo muutoinkin menestyville viinirypäletiloille.

Kari Ahveninen

Voi teitä tolvanoita. Leskinen, ensin pitää olla se pelto jonne kylvää. Jos sen on valtio ulosmitannut, niin minnes kylvät? Sosialismiinko? Ja ihan mielenkiinnosta, kuinka monen suomalaisen kuvittelet osaavan tai pystyvän hoitamaan maatalon työt?

Toisekseen, leivän saatavuus on ihan kiinni siitä onko sitä kaupan. Jos joku ulkomaan elävä sanoo että ei, nyt ei tipu, niin mitäs sitten tehdään? Ja jos myy, niin mihin hintaan? Neukkulakin eli vain siksi että jenkit myivät sinne vehnää, suunnitelmatalous ei oikein mennyt suunnitelmien mukaan.

Ketola, jos suomalainen elintarvike maksaa liikaa, niin syy ei takuulla ole tuottajan. Syy löytyy liian korkeasta verotuksesta, kaupan liian suurista katteista ja kilpailun puutteesta (halpuutuksetkin kiskaistiin tuottajahinnoista!) ja tuosta ihanasta sääntelystä jonka EU ja suomen omat viranomaiset ovat saaneet aikaan.

Olisitte, piruvie, iloisia siitä että Suomessa vielä joku viitsii tuottaa leipäviljaa ja muita tuotteita, nääs muualta ei ruisleipää saa. Edes samaan hintaan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Touhu joka ei tuo elantoa yrittäjälle, ei edes sähkölaskun vertaa, on viisainta lopettaa. Antaa niiden tuottaa, joilla se kannattaa. Me elämme markkinataloudessa ja globaalissa maailmassa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei Leskinen todellisuudessa ole noin pihalla. Varmaan kohta pohjavedetkin pitäisi myydä globaaleille markkinoille. Sitten olisimmekin jännittävässä tilanteessa. Hinnat nousisivat pilviin, kun olisi pakko maksaa henkensä pitimiksi. Haluammeko ajaa itsemme samanlaiseen tilanteeseen kuin missä pakolaiset ovat: ruokaa on, jos tarpeeksi maksetaan.

Kari Ahveninen

Touhu joka ei ole kuitenkaan maatalousyrittäjän vika. Ei muuta kuin pois kaikki halpuutukset (jotka nekin on kiskottu maataloustuottajan elannosta) ja kaupan tukiaiset niin alkaa pikkuhiljaa selviämään mitä se tarkoittaa. Leskinenkin tietää sitten kun ostaa eteläeuroopan pullaa jonka tuottamisesta on maksanut veroissaan pitkän pennin.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Perussuomalaista asenteellista ja kateudellista roskaa- ei muuta !

Kari Ahveninen

Kaikki te helvatun tuuban puhujat, miettikää ensin ammattiliittoinenne että mitä horisette.

Jos on kyseessä esmes maitotila, niin eläimet pitää ruokkia joka päivä. Ja lypsää, 2 kertaa päivässä. Siinä ei silloin lähdetä perjantaina pistämään pensselit santaan ja riipaisemaan viikonloppukänniä. Se on työtä 24/7.
Jos tulee mieleen pitää kesäloma, niin se on omasta pussista pois kun palkkaat jonkun hoitamaan tilaa sillä aikaa, ja silti huoli kalvaa miten homma hoituu sillä aikaa. Ei hoida yhteiskunta sijaista siihen hommaan, vaikka lomittajista jotain höpistäänkin, niitä kun ei oikein tahdo löytyä. Kun pitäisi tehdä nääs töitä.

Kun pitää kyntää, kylvää tai korjata satoa, niin siinä ei silloin kysellä tuleeko ylityökorvauksia, ja eikös tää yhdeksästä viiteen työaika olisi riittävästi. Siinä ei paljoa silloin katsella että "työaika päättyi, mää lähden kotiin".

Olen sitä mieltä että joka ikinen pölvästi joka haluaa rutista maataloudesta, maatalouden tukiaisista, maajussien rikkaudesta ja kaikesta muusta tällaisesta, niin heidän tulisi ensin kokeilla vaihtaa tuo viiden päivän työviikko 9-17 maalla työnsä tekevien arkeen ja olla siitä vastuussa, ja jos vielä sen jälkeen tuntuu että haluaa laukoa typeryyksiä mm. EU:n paineessa, niin silloin sillä voisi olla jotain painoarvoa.

Joten, jos jollakulla tulee mieleen valittaa tästä, niin kannattaa ensin hankkia omakohtaista kokemusta, ilman sitä on parempi olla valittamatta. Tai aina sitä voi alkaa viljelemään porkkanansa ihan itse.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

"Kannattaa ensin hankkia omakohtaista kokemusta, ilman sitä on parempi olla välittämättä" onkin hyvä neuvo itse kullekin vastaisen varalle ja sopii liki jokaiseen kirjoittajaan. On tietenkin tahoja joiden suunnalta niitä jokapäiväisiä valituksia tulee enemmän kuin muualta.

Se onkin kumma miten juuri alkutuottajat valittavat että tuet ei valu sinne minne pitää. Matka alkutuottajan tilalta kaupan kassalle on pitkä ja siinä on monta välistävetäjää aina moninkertaisesta verotuksesta alkaen.
Aina kun kritisodaan niistä, alkaa huikea uhriintuminen alkutuottajan puolesta.

Vaikka Jarmo tuossa satuili nälän määrittävän kotimaisen ruoan hintaa niin väitän että sitä tehokkaammin sen määrittää verottaja, S ja K. Käsittääkseni ne eivät sääli alkutuottajiakaan. Sellaisen mafian lauluja Jarmo tässä laulelee.

Nykyään tosin senkin on pitänyt astua nykyaikaan kun kotimaisella ruoalla ei ole enää sellaista monopolia kuin joskus takavuosina.
Ja kukin tahollaan tekee sitten valintansa kaupassa. Kyse on valinnanvapaudesta. Ajasta jolloin sitä ei nykyisessä määrin ollut löytyykin meiltä vähän vanhemmilta paljonkin omakohtaista kokemusta.

Muistanpa hyvin aikaa 70- ja 80-luvuilta jolloin tulli napsi kansalaisilta pois tuliaiselintarvikkeita. Silloin kelpasi kotimaisesta ruoasta kiskoa hävyttömiä hintoja. Siinä suojeltiin mafiaa eikä niitä aikoja ole ikävä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Saatan olla väärässä, mutta silti veikkaisin, että huomattavasti enemmän sympatiapisteitä irtoaisi tällaisella traktorimarssilla:

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfl1/...

Näyttää olevan reilua meininkiä ja hyvä niin. Tässä linkki suoraan lähetykseen:

http://areena.yle.fi/tv/suorat/yle-areena/1-3352210

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Omat sympatiat ovat traktorimarssijoiden puolella. Ilman kotimaista tuotantoa huoltovarmuus on uhanalainen. Ulkomaisen tuotannon varaan ei voi laskea mitään.

Kotimainen tuotanto on pääosin vielä puhdasta. Ulkomaisen tuotannon suhteen ei aina näin ole, eivätkä työntekijöiden olosuhteetkaan ole ulkomaisissa tuotantolaitoksissa ihan kohdallaan.

On huvittavaa että viljelijöiltä vaaditaan pilkuntarkkaa lomakkeiden täyttöä tai tuet lähtevät. Sen sijaan tukien maksuista vastaavalta taholta ei vaadita tätä vaan maksut saavat olla kuukausia myöhässä.

Jyrki Paldán

Noinhan se on ja tuo "ylituotankokin" on humpuukia. Maailmassa useampi sata miljoonaa ihmistä näkee kroonista nälkää, Suomen maatalous on tehokkuudeltaan ja ympäristöystävällisyydeltään maailman huippua, sekä meillä on kaikki tarvittava logistiikka kuljettaa mitä tahansa minne tahansa(hyvänä esimerkkinä Norjassa myydyt ja pyydystetyt, mutta Thaimaassa purkitetut, sardiinit!).

Globaalissa markkinataloudessa on paha vika jos "ylimääräinen" ruoka ei löydä nälkäisiä suita, vaikka kumpiakin on yht'aikaisesti olemassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin kauan kuin on varaa ajella huviajeluja kalliilla traktoreilla tuhansia kilometrejä ja ottaa "lommoo" viikon verran tuosta vain, ei tilanne vaikuta kovin kriittiseltä sen kummemmin rahan tai työnteon kiireisyydenkään kannalta verrattuna normi-ihmisen arkeen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tulkoon sitten vasta osoittamaan mieltään traktorimarssilla, kun ei enää ole rahaa ajella traktoreilla !

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Aamulehdessä tännän. Kyllä meni viljejä-tuoottajan osalta hiljaiseksi !

10 tuotteen hätkähdyttävä lista: Näin vähän tuottaja saa ruuasta – voipaketista vain 34 senttiä

1. Ruisleipä

Ruisleivän kuluttajahinta on 5,05 euroa kiloa. Tuottaja saa jauhoistaan 3 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että ruisleivän kilohinnasta tuottajalle menee 15 senttiä. Kauppa ja teollisuus vievät 85 prosenttia, loput menee veroihin.

2. Kaurahiutaleet

Kaurahiutaleiden kuluttajahinta on 1,52 euroa kilolta. Tuottajalle tästä menee 9 prosenttia, kaupalle ja teollisuudelle 79 prosenttia. Tuottajan osuus on 14 senttiä.

3. Pekoni

170 grammaa pekonia maksaa kuluttajalle 2,07 euroa. Tuottaja saa vain 11 prosenttia, kun kaupan ja teollisuuden osuus on 77 prosenttia. Tuottajan osuus on näin ollen 23 senttiä.

4. Palvikinkku

Palvikinkku maksoi viime joulukuussa 10,36 euroa. Tuottaja saa 14 prosenttia. Kauppa ja teollisuus vievät 74 prosenttia. Tuottajan osuus euroissa on 1,45 euroa.

5. Suikalepaisti

Naudan suikalepaistin kuluttajahinta kiloissa on 15,87 euroa, mistä tuottaja saa 18 prosenttia ja kauppa ja teollisuus 70 prosenttia. Tuottajan osuus on 2,85 euroa.

6. Voi

500 gramman voipaketin kuluttajahinta on 2,45 euroa. Tästä tuottaja saa 14 prosenttia. Kauppa ja teollisuus saavat 74 prosenttia. Tuottajan osuus voipaketista on 34 senttiä.

7. Peruna

Perunan kuluttajahinta on 1,01 euroa kilolta. Tuottaja saa tästä 23 prosenttia. Kauppa ja teollisuus vievät 65 prosenttia. Loppu menee arvonlisäveroon. Perunakilosta tuottaja hyötyy 23 senttiä.

8. Kananmuna

Kananmunan kuluttajahinta on 3,64 euroa kilolta. Kauppa ja teollisuus saavat 45 prosenttia, kun tuottajalle jää 28 prosenttia. Pakkaamolle menee 15 prosenttia. Tuottajalle heruu euron verran.

9. Jauheliha

Naudan jauhelihan kuluttajahinta on 10,08 euroa kilo. Tuottaja saa tästä 28 prosenttia ja kauppa ja teollisuus 60 prosenttia. Tuottajan osuus on 2,82 euroa.

10. Kevytmaito

Ruuan halpenemisen jälkeen summat ovat vieläkin pienentyneet. Esimerkiksi 1,10 euroa maksavasta kevytmaidosta tuottaja sai 43 prosenttia vuonna 2014. Tämän vuoden tammikuussa 1,03 euron litrasta tuottajalle irtosi enää 38 prosenttia. Kauppa ja teollisuus veivät hinnasta 50 prosenttia, mikä on enemmän kuin 2014, jolloin kauppa ja teollisuus vei summasta 45 prosenttia. Tuottajan osuus maitolitrasta on 39 senttiä.

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/10-tuotteen-hatkah...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#21

Ikävää luettavaa ja varmaan totta.

Liian usein kun saa kuulla jonkun ylistävän 'kotimaista ruokaa' niin siinä itse asiassa puolustetaan kauppaa ja verottajaa. Alkutuottajien kustannuksella.

ja kuten tiedämme kaikissa muissakin maissa maksettavan tukiaisia mutta vain täällä Suomessa sillä saadaan hinta tappiin. Muualla tuet eivät näy vaikuttavan loppuhintoihin samalla tavalla.
Muiden syyttely ei nyt tässä auta vaan se on peiliin katsomisen paikka.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Kyllä lidlistä saa laadukasta saksalaista ruokaa, sitähän kaikki hehkutaa kun on niin halpaakin. Ei tarvi maksaa suomalaisille riistofirmoille latiakaan. Luomumaitokin on niin ihanan saksalaista siellä, siis maitoa suoraan saksasta!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

LIDLn tuotteista moni tuotettu Suomessa. LIDL tervetullut maahamme kilpailumielessä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Hyvönen:

Niinpä juuri:

Laskehan jyvitettynä maatalouden kustannukset sille maidon tuottajahinnalle, joka on 39 centtiä / ltr.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset