jarmolauros Minä tiedän

Iranin kauppasaarto

Mahdollinen Iranin kauppasaarron purku ei tiedä Suomelle hyvää, mikäli öljyn hinta edelleen laskee.  Öljyn maailmanmarkkinahinnan lasku verojen vuoksi tuntuu vain hieman kukkarossani.  Hinnan nousu toki tuntuu heti.  Öljyn hinnanlasku on sitä vastoin venäläisille myrkkyä   mikä entisestään tyrehdyttää maittemme välistä  kaupallista kanssakäyntiä.  Se tuntuu suomalaisten kukkarossa.  Muistikuvani mukaan,  kun ryssillä menee hyvin, menee meilläkin.  Ja tänään ei mene hyvin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Venäjä hakee muotoaan ja se ottaa aikansa. Suomikin luo nahkaansa ja sekin ottaa aikansa.

Jos haluaa nopeita tuloksia talouteensa, niin suunta satamaan tai lentokentälle.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Hinnanlasku voi koitua Suomelle pelastukseksi, jos sen ansiosta järjetön ydinvoimalahanke Venäjän diktatuurin kanssa raukeaa ja Suomi välttyy 80 vuoden "energiayhteistyöltä".

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ylitalo; Uusi ydinvoimala, Fennovoima Venäjältä toivottava. Loviisan ryssältä hankittuun olen tyytyväinen. Tosin, voisihan tuota voimaa nyt ostaa Iranin demokraateiltakin, kun sitä sivilikäyttöön huomenna tuottavat.

Eero Mattila

"Mahdollinen Iranin kauppasaarron purku ei tiedä Suomelle hyvää, mikäli öljyn hinta edelleen laskee."
- Aika outo lausepari, jonka osaset liittyvät aika hiekosti yhteen.
- Iranin kauppasaarron purku tulee monella tapaa helpottamaan suomalaisten elämää. Iranissa jälleenrakennus ja yritystoiminta käynnistyy ja vienti- ja tuontiyritykset pääsevät toimimaan normaalilla tavalla. Iranissa synty työpaikkoja, joka helpottaa mm. Eurooppaan suuntautuvaa muuttovirtaa. Myös suomalaisyrityksille aukeaa vientimahdollisuuksia Iraniin. Normaali kaupankäynti on paras tae rauhalle - kaiken kaikkiaan hyvä juttu.

- Öljyn hinnan lasku helpottaa taloudellisesti kaikkia suomalaisia kotitalouksia, kunnallisia liikelaitoksia ja yrityksiä, vaikea siis ymmärtää mitä negatiivista tässä oikeasti olisi.

- Parasta olisi kiireen vilkkaan purkaa myös Venäjän pakotteet, niillä ei todellisuudessa ole saatu mitään vaikutusta Ukrainan tilanteeseen - päinvastoin. Venäjän talouspakotteet ovat myös taustasyy siihen miksi siirtotyöläiset Venäjältä siirtyvät nyt pohjoisen kautta Suomeen turvapaikanhakijoiksi. Tähän sopii sanonta; sitä saa mitä tilaa. Työt vähenee Venäjällä ja väki muuttaa Suomeen. Poliitikoilla ja virkamiehillä pitäisi olla sen verran pelisilmää, että tällainen pitäisi pystyä ennustamaan. Kysymys kuuluu, onko siirtotyöläisten muuttoliike Venäjältä Suomeen jollekin poliitikolle yllätys? Jos on olisi syytä vaihtaa alaa. Jos asia on ollut tiedossa, miksi muuttoaaltoon ei ole varauduttu? Taas olisi hyvä syy vaihtaa alaa.
- Suomi ei millään keinolla pysty pakottamaan Venäjää yhtään mihinkään, mutta taloudellisella yhteistyöllä voidaan vähän vaikuttaa kehityksen suuntaan. Nyt ollaan hukkaamassa tämä ainutlaatuinen mahdollisuus imagosyistä...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Öljyn hinnan lasku vaikuttaa negatiivisesti öljyjalosteiden vientiin, ja näkyy kauppataseessa kemianteollisuuden viennin osalta.

Vierastyöläisten lähdön syynäkin on ensisijaisesti öljyn hinnan lasku, rupla on romahtanut sen suhteen mitä siitä saa kotimaissaan perheille lähetettynä ja velkojen maksuun:

Migrant workers leave Russia due to weakening ruble

http://www.pravdareport.com/news/russia/19-12-2014...

Eero Mattila

EUn asettamien talouspakotteiden tavoitteena on ollut heikentää Venäjän taloutta. Eli EUn on omilla toimillaan pahentanut tai jopa laukaissut siirtotyöläisten massamuuton pois Venäjältä.
- Kun vielä tiedetään että Ukrainan kriisi sai alkunsa katteettomien lupausten antamisesta ukrainalaisille EU-jäsenyyden eduista - täytyy kysyä, miten typerää EUn laajentumispolitiikka onkaan ollut?
Harhaanjohtavalla toiveajattelulla EU-uskovaiset houkuttelivat ukrainalaiset ansaa, josta ei näy poispääsyä. Pakottamalla Venäjä ei Krimiltä lähde.

Mutta alkuperäiseen lausepariin. Irakin pakoitteista luopuminen on hyvä asia Suomelle. Öljyn hinnan lasku on hyvä asia Suomelle.
- Venäjän pakotteista luopuminen olisi hyvä asia Suomelle. Suomen pitäisi pystyä tekemään itsenäisiä päätöksiä ja itsenäistä talouspolitiikkaa. Venäjän kaupan avaaminen olisi myös maailmanrauhan kannalta muutos kohti parempaa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #6

Mattila: EU-kommenteistasi olen täysin samaa mieltä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Rakennus/kauppaprojektit Iranissa eivät tule koskaan korvaamaan suomalaisille menetettyjä Venäjän vastaavia mikäli öljyn hinnan lasku painaa ryssät täysin polvilleen. Amerikkalaiset jo jyvittäneet Iranin markkinat.
Venäläisten miljardimatkailua maahamme muut maat korvaavat? Ja silloin nollakasvussa trampataan, kun tulisi olla plussalla, muunmaalaiset venäläisten matkailijoiden lisäksi.

Eero Mattila

En oikein ymmärrä onko tässä joku kysymys, mutta asiat ovat loppujen lopuksi aika yksinkertaisia jos niistä ei tee monimutkaisia.

1. Irakin taloussaarron purku verrattuna taloussaarron jatkamiseen on yksinomaan hyvä asia Suomen kannalta. Kerroin jo aikaisemmin miksi.

2. Öljyn hinnan lasku verrattuna öljyn hinnan nousemiseen on yksinomaan hyvä asia Suomen kauppataseen kannalta.

Asioita, jotka eivät ole oikeasti sidoksissa toisiinsa ei pidä kytkeä toisiinsa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jarmo kirjoitat:
" Muistikuvani mukaan, kun ryssillä menee hyvin, menee meilläkin. Ja tänään ei mene hyvin."

Minun muistikuvani yli 70 vuoden takaa on, että kun ryssillä meni hyvin, se valloitti Karjalan ja ajoi mm. minut evakkotaipaleelle!
Samoihin aikoihin ryssillä meni muuallakin lujaa, kaikki Euroopan puoleiset naapurit valloitettiin. Toivon että kauppasaarto lisäisi Venäjälle hiukan nöyryyttä ja lopettaisi laajentumisen ja sotakiihkon.

Eero Mattila

Kauppasaarrolla ei tulla voittamaan yhtään mitään. Venäjän eristäminen on typerintä mitä voidaan tehdä. Oheisvaikutukset nähdään jo rajanylityspaikoilla ja tietysti myös Suomen kauppataseessa.
- Ikävä kyllä kellään EU-ministerillä ei ole selkärankaa myöntää omia virheitään ja Ukrainan kriisin todellista alkusysäystä. Ei ongelmaa voi korjata jos sitä ei uskalleta tunnustaa.
- Nyt lääkkeet on vääriä ja aikaansaadaan vain uusia ongelmia ja heikennetään vakavasti Suomen suhdetta naapuriinsa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei se nyt ihan noin mene, Venäjän tuonti kaikista maista on vähentynyt siinä 40 %, mikä johtuu pääosin öljyn hinnan laskusta ja sen kautta ruplan heikosta kurssista.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mirala; Tarkoitan sotiemme jälkeistä aikaa. Kaupankäyntiaikaamme tuolta Paasikivestä,Kekkosesta lähtien.
Kauppasaarto ja öljynhinta tänään pukkaa meille EKn toivomaa halpatyövoimaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jarmo Lauros

Suomen kauppa Paasikivestä Kekkoseen on ollut Suomelle erittäin haitallista. Ensinnä maksoimme jostakin syystä sotakorvauksia vuosina 1944-1952. Eli toimitimme naapuriin kaikkea mitä he käskivät toimittaa.

Sitten tuli tämä bilateraalinen kauppa. Suomi toimitti itään mitä ne käski toimittaa. Kauppasuhteet länteen jäivät lapsipuolen asemaan ja mitään ei tarvinnut kehittää tai nähdä vaivaa, kun vanja osti lähes kaiken verkkareista kenkiin.

”Kauppa” tarkoittaa normaalisti sitä, että ostaja maksaa tavaran tai palvelun rahalla. Suomi ja Neuvostoliitto eivät käyneet kauppaa sanan tavanomaisessa merkityksessä, vaan niiden välinen kauppa oli vaihtokauppaa.

Vuoden 1991 alussa kauppa muuttui dollaripohjaiseksi. Öljyn tuonti idästä laski murto-osaansa. Suomen idänviennistä jäi jäljelle vain viidesosa.

Samalla meni pohja monen kulutustavaravalmistajan vienniltä. Teollisuuden strategia oli ollut ”jäänmurtajia kommunisteille, loistoristeilijöitä kapitalisteille”. Monia neuvostomarkkinoille tähdättyjä tuotteita ei siis voinut viedä länteen. Pahimmin kärsivät kenkä-, tekstiili- ja konepajateollisuus.

Nyt ollaan taas samassa tilanteessa. Venäjän kauppaa on pidetty Suomelle tärkeänä, mutta naapurin talous on taas vaihteeksi kuralla ja suomalainen vienti on taas pulassa.

Mitään ei siis olla opittu. Venäjän kaupan varaan ei pidä laskea mitään. Se on sama kuin heikoilla jäillä kävely. Suomen vientimarkkinoiden tulevaisuus on lännessä ja Asiassa. Ei Venäjällä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Länsimaat katuvat vieläkin sitä että eivät pysäyttäneet ajoissa Hitlerin valloituksia. Mitkään taloudelliset uhraukset eivät ole liian suuria, jos niillä pystytään estämään Putinin laajentuminen länteen.

Jos nyt emme pysty pysäyttämään Venäjää, myöhemmin se voi maksaa miljoonia ihmishenkiä.

EK ja Suomen teollisuus ovat nyt saaneet kaipaamaansa halpatyövoimaa, jokohan on riittävästi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset